Välkommen till Bakutmaningen. En inspirationsblogg där DU som hemmabakare varannan vecka möts av en ny utmaning. Du väljer själv vilka utmaningar du vill vara med på och alla är välkomna. Vill du va med maila oss på bakutmaningen@hotmail.com , så får du en inbjudan så att du kan lägga in just ditt bidrag. Vackert, fult, lyckat eller misslyckat spelar ingen roll bara att DU är med och låter dig utmanas! Observera att detta är ingen tävling utan ett sätt att inspireras,ha kul och lära av varandra.

tisdag 6 november 2012

Gustav Adolfsbakelse

Här kommer min variant av G-A:s bakelse. Bjöd mina jobbarkompisar på den idag och de tyckte om den. Kanske nån annan vill pröva att göra den?

Du behöver till 12 bakelser:

Till botten:

  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/2 dl mjölk

Till fyllning:

  • 1 dl svartvinbärsgele
  • Marsankräm för kokning ( 2 dl mjölk, 2 msk pulver, 3 msk socker ). Kokas enl. förpackning.
  • 2 dl vispad grädde 

Till dekoration behöver du:

  • vispad grädde
  • flagad mandel
  • mörk choklad
  • ett grönt färdigkavlat marsipanlock

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i äggsmeten tilsammans med mjölken.
  3. Bred ut smeten på bakplåtspapper i en långpanna. Grädda i ugnen i ca 5 minuter. Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper och dra av pappret som kakan gräddats på. Låt kakan svalna.
  4. Under tiden kokar du marsankrämen och låter den sen svalna, allt enligt förpackningen. När krämen kallnat blandar du i den vispade grädden.
  5. Tryck med ett glas ut 24 runda bottnar av kakan och 12 lika stora rundlar av marsipanen.
  6. Bred först ut svartvinbärsgele på 12 av bottnarna och sen breder du på marsankrämen. Lägg sen de andra 12 bottnarna som lock. 
  7. Bred vispad grädde runt om och ovanpå varje bakelse. Dekorera med ett marsipanlock på varje och strö på mandelspån runt om kanten.
  8. Smält den mörka chokladen och spritsa ut den på ett bakplåtspapper. Välj vilket mönster du vill. Jag gjorde kungakronor.
  9. När chokladen stelnat pudrar du över lite florsocker på bakelserna och dekorerar dem med ditt chokladmotiv.
                   LYCKA TILL ÖNSKAR  BAKUTMANINGEN/ CARINA
                                                                                                     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar