Välkommen till Bakutmaningen. En inspirationsblogg där DU som hemmabakare varannan vecka möts av en ny utmaning. Du väljer själv vilka utmaningar du vill vara med på och alla är välkomna. Vill du va med maila oss på bakutmaningen@hotmail.com , så får du en inbjudan så att du kan lägga in just ditt bidrag. Vackert, fult, lyckat eller misslyckat spelar ingen roll bara att DU är med och låter dig utmanas! Observera att detta är ingen tävling utan ett sätt att inspireras,ha kul och lära av varandra.

onsdag 7 november 2012

Gustaf Adolfs Bakelse med Björnbär

Ja detta var en utmaning att bita i, med hjälp av google har man fått tips och idéer och här kommer min Gustaf adolfs bakelse. 


 

 

Detta blev en bakelse med vaniljbottnar fyllda med björnbärssylt och gräddkräm. Bakelsen är klädd i marsipan och toppad med vispad grädde och såklart björnbär. *Mums*

 

Receptet räcker till ca 5 bakelser

 

Vaniljbotten

 3 ägg
1 1/2 dl socker
2 dl (120g) vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 msk vaniljsocker

 

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda samman mjöl,bakpulver och vaniljsocker och rör ner i smeten.
Häll smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Gädda i ugn, 250°, ca 5 minuter.
Stjälp upp kakan på galler och dra bort bakplåtspapperet.
Om det inte lossnar, pensla med lite kallt vatten.

 

Gräddkräm:

3 dl gräddmjölk
2 äggulor
1 msk socker
1 msk maizena
2 tsk gelatinpulver
2 dl vispgrädde 

1 vaniljstång
 

Blanda grädde, äggulor, socker, maizena och fröna från en vaniljstång i en tjockbottnad kastrull. Låt gärna vaniljstången puttra med en stund.
Sjud krämen under omrörning tills den blir tjock.
Rör i gelatinpulvret och blanda ordentligt. Låt krämen svalna.
Vispa grädden till hårt skum och blanda ner i krämen.

 

Fylla bakelsen:

Börja med att bre björnbärssylt på en utav de uttryckta bottnarna, bred sedan ett tunt lager gräddkräm ovanpå sylten. Lägg på en botten till och´lägg på ett rejält lager gräddkräm. Sedan läggs sista botten på.

 

Garnera bakelsen:

Garnering:

Lila marsipan

Vispad grädde

Björnbär

Citronmeliss


Eftersom mina bakelser blev lite ojämna valde jag att "spackla" dem jämna med lite vispad grädde. Sedan täcktes bakelserna med tunt kavlad marsipan. Uppe på bakelsen spritsas vispadgrädde. Dekorera sedan med bär och citronmeliss.

 

 

 


 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar