Välkommen till Bakutmaningen. En inspirationsblogg där DU som hemmabakare varannan vecka möts av en ny utmaning. Du väljer själv vilka utmaningar du vill vara med på och alla är välkomna. Vill du va med maila oss på bakutmaningen@hotmail.com , så får du en inbjudan så att du kan lägga in just ditt bidrag. Vackert, fult, lyckat eller misslyckat spelar ingen roll bara att DU är med och låter dig utmanas! Observera att detta är ingen tävling utan ett sätt att inspireras,ha kul och lära av varandra.

måndag 7 januari 2013

Utmaning vecka 2

Välkommen tillbaka till bakutmaningen. Hoppas ni alla har haft det toppen.
Själv har jag spenderat 2 veckor i Florida och därav kommer faktiskt min utmaning..
Vilket bakverk förutom Cupcakes tänker man på när man tänker på USA??
Jo just det.. Donuts.. eller Munkar som det kallas på svenska..
Munkar är nog inte det vanligaste folk gör hemma själv men jag har faktiskt prövat.. Och det smakade smarrigt.. Dessutom var det lätt att göra, trodde nog det skulle krävas mer men icke.. Se bara till att du har lite tid över och aktar dig för oljan när du friterar, om du inte gör dem på annat sätt förståss..
Man kan göra munkar i många olika varianter och nu vill jag spana in era.
En flottyrmunk eller munk är ett friterat torusformat bakverk med socker och ibland även andra sötsaker utanpå. Bakverket har fått sitt namn av dess hål i mitten, som påminner om tonsur som munkar har. Ibland använda synonymer för bakverket är flottyrring eller ringmunk.
Ordet munk används ibland felaktigt också i utvidgad betydelse om ett friterat runt bakverk utan hål men med fyllning i mitten (ofta äppelmos eller vaniljkräm). Utanpå finns socker men ingenting annat. På Åland friteras en deg, som ungefär motsvarar en vanlig vetedeg, till runda bullar. Dessa kallas också ”munk” eller ”donut”.
På svenska har de båda ovannämnda bakverken samma namn, men på vissa andra språk skiljs de åt. Till exempel på franska: doughnut respektivebeignet.
I landsorten kring Göteborg och närliggande delar av Västergötland används dock inte ordet som benämning på munkar. Istället används den engelska termen donut eller mer sällan doughnut. Ordet har i denna region istället fått en association till en gräddbakelse bestående av choklad- eller kokosdoppat äggviteskum utan kex i botten.[källa behövs] Detta bakverk kallas i övriga delar av Sverige för gräddbullekokostoppmums-mumseller skumraket.


Källa: Wikipedia

Låt dig utmanas, inspireras och njut. 
MVH Viktoria från Bakutmaningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar