Välkommen till Bakutmaningen. En inspirationsblogg där DU som hemmabakare varannan vecka möts av en ny utmaning. Du väljer själv vilka utmaningar du vill vara med på och alla är välkomna. Vill du va med maila oss på bakutmaningen@hotmail.com , så får du en inbjudan så att du kan lägga in just ditt bidrag. Vackert, fult, lyckat eller misslyckat spelar ingen roll bara att DU är med och låter dig utmanas! Observera att detta är ingen tävling utan ett sätt att inspireras,ha kul och lära av varandra.

måndag 19 november 2012

Utmaning Vecka 47

Nu börjar julen att märkas vart man än går. Butikerna är fullproppade med julpynt, barn som kryssar i  saker de vill ha av tomten i leksakskataloger, massor av tidningar i butikerna med inspirerande julbak, folk som tjuvstartar med utomhusgranar och tomtar på taken, ja listan kan bli lång.

Och denna vecka får du chansen att tjuvstarta där hemma i  köket också, för denna veckas utamaning är en som hör julen till.. SAFFRAN... Du ska baka ett bakverk som innehåller Saffran, du kanske vill baka efter ett klassiskt recept ,eller efter det där receptet som du så ofta får beröm för, eller så kanske du vill prova något helt nytt..Valet är ditt!


                                                       












Lite om Saffran:

Saffran, som kommer från gula märken i saffranskrokus, är den dyrbaraste av alla kryddor. Det krävs minst 100 000 — 150 000 krokusar, som måste plockas och rensas för hand, för att utvinna ett kilo torkad saffran.Saffran används som krydda i vissa brödsorter ("saffransbröd"). Numera blandas saffranet i degen, men i äldre tider penslade man bullarna med saffransvatten, när de färdiggräddade just tagits ur ugnen. I Sverige används den främst till lussekatter, men även i till exempel paella, bouillabaisse och den gotländska efterrätten saffranspannkaka.Varje år produceras omkring 300 ton saffran. Iran är det land som står för störst del av produktionen, Beroende på kvalitet varierar priset mellan 7 000 och 76 000 kr/kilo; i västvärlden är det genomsnittliga priset 15 000 kr/kilo. Priset beror på saffranets kvalitet, som avgörs av dess färgmättnad, elasticitet, färskhet, och helhet.
Doften av saffran brukar beskrivas som påminnande om metallisk honung, med gräs- eller höartade toppnoter, och dess smak likaså höartad och något bitter. I matlagning ger saffran en kännetecknande gul-orange färg. Den är vanlig som krydda i det asiatiska köket, i likörer och i konfekt.
Saffran skördas i slutet av september och början av oktober. Märkena klipps och torkas försiktigt. När märkena samlas in undviks så långt som möjligt att blanda in något av de gula stiften eller ståndarsträngarna.

Textkälla; Wikipedia



Låt dig inspireras, utmanas och njut !!!

Vi ser fram emot ditt bidrag/ BAKUTMANINGEN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar