Välkommen till Bakutmaningen. En inspirationsblogg där DU som hemmabakare varannan vecka möts av en ny utmaning. Du väljer själv vilka utmaningar du vill vara med på och alla är välkomna. Vill du va med maila oss på bakutmaningen@hotmail.com , så får du en inbjudan så att du kan lägga in just ditt bidrag. Vackert, fult, lyckat eller misslyckat spelar ingen roll bara att DU är med och låter dig utmanas! Observera att detta är ingen tävling utan ett sätt att inspireras,ha kul och lära av varandra.

måndag 3 december 2012

Utmaning Vecka 49

 


Många av oss har redan börjat köpa hem kryddor och annat till årets julbak. Nejlikan, kanelen och ingefäran får en härlig julig doft att sprida sig i våra kök. Och denna vecka ska vi få använda några av alla julens härliga kryddor, för vi ska baka VÖRTBRÖD.


 
Lite om vörtbrödet:
 
Vörtbröd är ett matbröd som bakas av råg- och vetemjöl; som degspad används vört ( vört är en råvara vid öltillverkning). Äts traditionellt under julen, och är ofta kryddat med kryddnejlika, kanel, ingefära, kardemumma och russin. Brödet som doppas i dopp i grytan brukar ofta vara vörtbröd. Där vörtbrödet har sin äldre tradition uppskattades det för sin sötmas skull och för att det var en välkommen omväxling till det osötade brödet. Man tillsatte vört som man hade tillgång till när man bryggde öl, vanligen inför de stora helgerna. Vörten gav en ny smak och sötma till brödet.
 
Textkälla: Wikipedia
 
Hoppas du är med och utmanas denna vecka// Bakutmaningen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar