Välkommen till Bakutmaningen. En inspirationsblogg där DU som hemmabakare varannan vecka möts av en ny utmaning. Du väljer själv vilka utmaningar du vill vara med på och alla är välkomna. Vill du va med maila oss på bakutmaningen@hotmail.com , så får du en inbjudan så att du kan lägga in just ditt bidrag. Vackert, fult, lyckat eller misslyckat spelar ingen roll bara att DU är med och låter dig utmanas! Observera att detta är ingen tävling utan ett sätt att inspireras,ha kul och lära av varandra.

söndag 27 januari 2013

Citronkaka/Citrontårta

Det här receptet har jag försökt att översätta från en amerikansk blogg, ingredienser har tagits bort och nya lagts till...O resultatet blev ljuvligt, syrligt och luftigt (önskade bara att bilden blev det också) ..Men hur som helst...PROVA DETTA RECEPT!

 

5 dl vetemjöl special
5 dl strösocker
2 tsk. bakpulver
1 tsk. salt
3 stora ägg, rumstempererade
2,5 dl gräddmjölk
60 gram osaltat smör, mjukt
60 gram vegetabiliskt matfett
2 tsk. fint riven citronskal
0,6 dl färskpressad citronsaft
0.6 dl citron-lime soda
1 tsk. Vaniljextrakt/ vaniljsocker



Gör så här:

Värm ugnen till 175 °.

I en stor skål- vispa ihop mjöl, socker, bakpulver och salt.

Tillsätt ägg, gräddmjölk, smör, citronskal och citronsaft till mjölblandningen.
Använda en elvisp medelhög-låg hastighet, vispa i 1 minut, tills allt blandats. Skrapa sidorna och botten av skålen med en slickepott. Slå på hög hastighet och vispa under 2 minuter.
Tillsätt citron-lime soda och vanilj, vispa på låg hastighet i 15 till 30 sekunder, tills det blandats.

Dela smeten på två och lägg i 2 smorda springformar.

Grädda i förvärmd ugn i 25 till 30 minuter, eller tills en tandpetare kan införas i mitten och kommer ut med några fuktiga smulor.
Låt svalna i formen på en tråd galler i 10 minuter innan du tar loss kakorna.
Medan kakorna är i ugnen förbereder du glasyren:
Citron Frosting:
·         400 g rumstempererad cream cheese
·         150 g osaltat smör
·         5dl florsocker
·         1 msk citronarom
·         1 dl färskpressad citron 
Vispa creme cheese och smör tills det blir ljust och fluffigt.
Tillsätt florsocker, vispa försiktigt tills allt blandats. Skrapa ner skålen med en spatel.
Lägg i citronaromk och citronsaft. Vispa på hög hastighet i 1 till 2 minuter eller tills det blir fluffigt.
Täck över och ställ i kylen i 30 till 45 minuter  tills fostingen är fast nog för att breda ut över kakan.
Placera ena kakan med den platta sidan uppåt, på en tårttallrik eller ett fat. Sprid 2 dl av frostingen jämnt över kakan.
Toppa med den andra kakan, platta sidan nedåt. Sprid den resterande frostingen över toppen och sidorna av kakan.
Riv över lite citronskal som dekoration. Ställ i kylskåp i 1 timme innan servering.
 
 
Lycka till// Rosa


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar