Välkommen till Bakutmaningen. En inspirationsblogg där DU som hemmabakare varannan vecka möts av en ny utmaning. Du väljer själv vilka utmaningar du vill vara med på och alla är välkomna. Vill du va med maila oss på bakutmaningen@hotmail.com , så får du en inbjudan så att du kan lägga in just ditt bidrag. Vackert, fult, lyckat eller misslyckat spelar ingen roll bara att DU är med och låter dig utmanas! Observera att detta är ingen tävling utan ett sätt att inspireras,ha kul och lära av varandra.

tisdag 29 januari 2013

Saftig citronkaka

Här kommer mitt recept på en jättegod citronkaka. Det är en upp och nervänd kaka där glasyren hamnar i botten när kakan är färdig. Eftersom det snart är allahjärtans dag valde jag en hjärtform.

                         

Sätt ugnen på 175 grader och smöra och ströa en valfri form.

Du behöver till botten:

  • 250 g rumsvarmt smör
  • 2 3/4 dl socker
  • 4 äggulor
  • 1 krm salt
  • rivet skal från 1 citron
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 4 äggvitor

Till glasyren behöver du:

  • saft från 1 citron
  • 1/2 dl vatten
  • 2 dl florsocker

Gör så här:

  1. Rör smör och socker mjukt.
  2. Tillsätt sen 4 äggulor, en i taget och rör väl.
  3. Rör ner salt och rivet citronskal.
  4. Blanda sen mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner det i smeten.
  5. Vispa äggvitorna hårt och vänd ner dem.
  6. Häll smeten i formen och grädda långt ner i ugnen i ca 50 minuter.
  7. När kakan är klar sjuder du upp ingredienserna till glasyren i en kastrull och häller detta över kakan medans den är varm. Den ska fortfarande vara kvar i formen. 
  8. Låt kakan kallna i formen innan du stjälper upp den på ett sockrat fat.
                                           MUMS!!
                      Lycka till önskar Carina/ bakutmaningen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar