Välkommen till Bakutmaningen. En inspirationsblogg där DU som hemmabakare varannan vecka möts av en ny utmaning. Du väljer själv vilka utmaningar du vill vara med på och alla är välkomna. Vill du va med maila oss på bakutmaningen@hotmail.com , så får du en inbjudan så att du kan lägga in just ditt bidrag. Vackert, fult, lyckat eller misslyckat spelar ingen roll bara att DU är med och låter dig utmanas! Observera att detta är ingen tävling utan ett sätt att inspireras,ha kul och lära av varandra.

söndag 13 januari 2013

Vaniljmunkar




Denna vecka blev verkligen en utmaning, munkar liksom, vem gör munkar hemma, när man kan köpa så goda i affären?? Men ett prova måste man ju, annars är det ju ingen utmaning =) och vet ni vad, det var riktigt kul! Och mumsiga blev dom, även om utseendet inte blev det bästa ... Här kommer receptet på mina vaniljmunkar...




Hämta bild.JPG (367,3 kB)




Räcker till ca 15 munkar:

Ingredienser

2 tsk kardemumma
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1.5 dl strösocker
1 nypa salt
150 g mjukt smör
2 st ägg
12 dl vetemjöl

Fyllning:
4port kokad marsankräm
1tsk Bourbon vaniljpulver
0,5dl crème fraîche

1 liter rapsolja att fritera i.


Gör så här

    Munkar, grundrecept
    1. Blanda mjölken med kardemumman.
    2. Värm tills mjölken är ljummen, cirka 37 grader.
    3. Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan.
    4. Rör ner strösocker, salt, tärnat smör och ägg.
    5. Sedan lite vetemjöl i taget.
    6. Arbeta samman till en smidig vetedeg.
    7. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek, i 45–60 minuter.
    9. Koka marsankräm enligt beskrivning på paketet
    10. Blanda i vaniljpulver och crème fraîche.
    11.Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den väl.
    12. Dela degen i 15 bitar och rulla dem till bollar.
    13. Tryck ut varje boll till en platt kaka
    14. Lägg en klick fyllning på varje kaka
    15. Nyp ihop varje kaka så att de formar en boll
    16. Lägg bollarna med "nypningen" neråt
    17. Låt jäsa i 45 min
    18. Värm upp ca 1 liter rapsolja till ca 180 grader
    19. Lägg en munk i taget och fritera i ca 1,5 min på varje sida
    20. Lägg munken på hishållspapper och låt den rinna av på lite
    21. Vänd munken i socker medan den fortfarande är varm.
    22. Klart.. Hoppas de smakar!

    // Rosa
















    Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar