Räcker till ca 15 munkar:
Ingredienser
2 tsk kardemumma
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1.5 dl strösocker
1 nypa salt
150 g mjukt smör
2 st ägg
12 dl vetemjöl
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1.5 dl strösocker
1 nypa salt
150 g mjukt smör
2 st ägg
12 dl vetemjöl
Fyllning:
4port kokad marsankräm
1tsk Bourbon vaniljpulver
0,5dl crème fraîche
1 liter rapsolja att fritera i.
Gör så här
Munkar, grundrecept
- Blanda mjölken med kardemumman.
- Värm tills mjölken är ljummen, cirka 37 grader.
- Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan.
- Rör ner strösocker, salt, tärnat smör och ägg.
- Sedan lite vetemjöl i taget.
- Arbeta samman till en smidig vetedeg.
- Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek, i 45–60 minuter.
9. Koka marsankräm enligt beskrivning på paketet
10. Blanda i vaniljpulver och crème fraîche.
11.Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den väl.
12. Dela degen i 15 bitar och rulla dem till bollar.
13. Tryck ut varje boll till en platt kaka
14. Lägg en klick fyllning på varje kaka
15. Nyp ihop varje kaka så att de formar en boll
16. Lägg bollarna med "nypningen" neråt
17. Låt jäsa i 45 min
18. Värm upp ca 1 liter rapsolja till ca 180 grader
19. Lägg en munk i taget och fritera i ca 1,5 min på varje sida
20. Lägg munken på hishållspapper och låt den rinna av på lite
21. Vänd munken i socker medan den fortfarande är varm.
22. Klart.. Hoppas de smakar!
// Rosa
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar