Välkommen till Bakutmaningen. En inspirationsblogg där DU som hemmabakare varannan vecka möts av en ny utmaning. Du väljer själv vilka utmaningar du vill vara med på och alla är välkomna. Vill du va med maila oss på bakutmaningen@hotmail.com , så får du en inbjudan så att du kan lägga in just ditt bidrag. Vackert, fult, lyckat eller misslyckat spelar ingen roll bara att DU är med och låter dig utmanas! Observera att detta är ingen tävling utan ett sätt att inspireras,ha kul och lära av varandra.

lördag 16 februari 2013

ChokladSemlor

Mums emlor är ju sååå gott och hemma hos riktigt frossar vi i dom under semletiderna. Eftersom detta heter bakutmaningen tänkte jag denna gång utmana mig själv i att prova ett nytt recept. Det blev chokladsemlor med inspiration från Leilas recept..



1 sats vetedeg

  • 2 tsk kardemumma
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 50 färsk jäst
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 150 g smält smör
  • 1 ägg
  • 11-12 dl vetemjöl
  • 200 g mörk choklad

Fyllning

  • 400-500 g mandelmassa
  • 1 skvätt mjölk
  • 8 dl vispgrädde
  • Ägg till pensling
  • Florsocker
  • Nutella
1 Sats vetedeg
  1. Värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader. Tillsätt kardemumman.
  2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, grädden, strösocker, salt, smör och ägg.
  3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
  4. Hacka chokladen i fina bitar och knåda försiktigt in dem i degen för hand
  5. Jäs degen i en bunke under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
  6. Stjälp upp degen på ett mjölat bord och baka ut till önskade bullar.

Semlor

  1. Dela degen i 18 bitar och forma dem till runda bullar.
  2. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper med skarven nedår.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Jäs under bakduk i 45-60 minuter.
  5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i 6-7 minuter. Låt svalna.
  6. Skär av topparna på bullarna och gröp ur innanmätet.
  7. Fyll semlorna med mandelmassaröran och eventuellt en kärna av Nutella.
  8. Spritsa över grädde och lägg på locket. Pudra med florsocker och lite kakao

Hoppas att du gillar dom// Rosa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar