1 sats vetedeg
- 2 tsk kardemumma
- 2 dl mjölk
- 1 dl vispgrädde
- 50 färsk jäst
- 1 1/2 dl strösocker
- 1/2 tsk salt
- 150 g smält smör
- 1 ägg
- 11-12 dl vetemjöl
- 200 g mörk choklad
Fyllning
- 400-500 g mandelmassa
- 1 skvätt mjölk
- 8 dl vispgrädde
- Ägg till pensling
- Florsocker
- Nutella
- Värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader. Tillsätt kardemumman.
- Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, grädden, strösocker, salt, smör och ägg.
- Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
- Hacka chokladen i fina bitar och knåda försiktigt in dem i degen för hand
- Jäs degen i en bunke under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
- Stjälp upp degen på ett mjölat bord och baka ut till önskade bullar.
Semlor
- Dela degen i 18 bitar och forma dem till runda bullar.
- Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper med skarven nedår.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Jäs under bakduk i 45-60 minuter.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i 6-7 minuter. Låt svalna.
- Skär av topparna på bullarna och gröp ur innanmätet.
- Fyll semlorna med mandelmassaröran och eventuellt en kärna av Nutella.
- Spritsa över grädde och lägg på locket. Pudra med florsocker och lite kakao
Hoppas att du gillar dom// Rosa
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar