Välkommen till Bakutmaningen. En inspirationsblogg där DU som hemmabakare varannan vecka möts av en ny utmaning. Du väljer själv vilka utmaningar du vill vara med på och alla är välkomna. Vill du va med maila oss på bakutmaningen@hotmail.com , så får du en inbjudan så att du kan lägga in just ditt bidrag. Vackert, fult, lyckat eller misslyckat spelar ingen roll bara att DU är med och låter dig utmanas! Observera att detta är ingen tävling utan ett sätt att inspireras,ha kul och lära av varandra.

söndag 17 februari 2013

Minisemlor med smak av hallon och blåbär.

Det här receptet hittade jag i Mia Öhrns bok "Klassiska kakor på nytt vis". Och visst är semlor ett klassiskt bakverk. De här har en härlig smak av hallon och blåbär och har blivit en favoritfyllning i semlor hemma hos oss. Utmaningen här är att baka små för man vill ju ha stora semlor eller hur? Men och andra sidan så kan man ju äta fler......


Du behöver:

  • 25 g jäst
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1 krm salt
  • 7 dl vetemjöl
  • 75 g rumsvarmt smör
  • florsocker till pudring

Till fyllning behövs:

  • 200 g mandelmassa
  • 1 dl hallonsylt

Till blåbärsgrädden behövs:

  • 3 dl vispgrädde
  • ca 2 dl blåbär, färska eller frysta och tinade
  • ev lite strösocker till bären

Gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke och ljumma mjölken till fingervärme. Lös upp jästen i mjölken.
  2. Blanda strösocker, kardemumma, salt och mjöl och rör ner i degspadet. 
  3. Tillsätt det mjuka smöret i klickar.
  4. Arbeta ihop till en deg och knåda ordentligt.
  5. Låt degen jäsa i minst 40 minuter.
  6. Dela degen i 30 små bitar ( i boken står 60 men då blir det pyttesmå ) och rulla till runda bullar.
  7. Lägg bullarna med jämna mellanrum på bakplåtsklädda plåtar och låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
  8. Grädda dem i mitten av ugnen i 200 grader i 8-10 minuter. Låt bullarna svalna helt.
  9. Arbeta ihop mandelmassan med hallonsylten till en tjock smet. Skär av ett litet lock på bullarna och klicka lite fyllning på varje bulle.
  10. Vispa grädden, mosa blåbären lätt och söta dem med socker om du vill. Vänd ner blåbären i grädden och spritsa detta på varje bulle.
  11. Sätt tillbaka locket och pudra över lite florsocker.
                                                    MUMS !!


Hoppas du blev inspirerad att baka nu......
                                                   Carina / bakutmaningen


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar