Dessa bullar blir härligt luftiga, de är fyllda med mandelmassa och massor av kardemumma och det doftar jul i hela huset när de bakas i ugnen =)
Till ca 40 bullar behöver du:
Deg:
1 pkt jäst
150g smör
5 dl mjölk
250g kesella
1/2 tsk salt
2dl socker
2pkt saffran
1 ägg
17dl vetemjöl
Fyllning:
Smör
Mandelmassa
Kardemumma
Pensling:
Ägg
Mandelspån
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till 37grader.
Tillsätt saffran och kesella i degvätskan
Smula ner jästen i en degbunke. Häll i degvätskan och rör tills jästen löst sig
Tillsätt salt, socker och ägg, rör tills allt blandats
Häll i ca 15 dl av mjölet och arbeta till en smidig deg. Tillsätt försiktigt resten av mjölet, lite i taget. Ta inte för mycket, utan sluta när degen släpper kanten
Låt degen jäsa under duk i ca 50 min
Knåda degen lätt, dela degen i 2 delar
Kavla ut delarna till 2 rektanglar
Bred på ett tunt lager smör, strö över kardemumma och hyvla över mandelmassa.
Vik rektangeln så degen blir dubbel
Skär i ca 1 cm breda remsor
Tvinna och snurra remsan till bullknutar
Lägg på bakplåtspappersklädd plåt
Låt bullarna jäsa i ca 30 minuter
Sätt ugnen på 200g varmluft eller 225 vanlig ugn.
Pensla bullarna med ett ägg och strö över mandelspån.
Grädda i ugnen i ca 8 min'
Nu har du ett gäng ljuvligt goda lussebullar..
Hoppas dom smakar // Rosa
Välkommen till Bakutmaningen. En inspirationsblogg där DU som hemmabakare varannan vecka möts av en ny utmaning. Du väljer själv vilka utmaningar du vill vara med på och alla är välkomna. Vill du va med maila oss på bakutmaningen@hotmail.com , så får du en inbjudan så att du kan lägga in just ditt bidrag. Vackert, fult, lyckat eller misslyckat spelar ingen roll bara att DU är med och låter dig utmanas! Observera att detta är ingen tävling utan ett sätt att inspireras,ha kul och lära av varandra.
fredag 23 november 2012
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Mumms!
SvaraRadera